Pieni opas silkkipeittoihin

Silkkipeitto on terveellisin ja pitkäikäisin valinta perheen makuuhuoneen korkealaatuiseen varustamiseen. Se on arvokas sijoitus, ja vain parhaat mallit vastaavat täysin sellaista laatua, jota arvostat.

Ennen korkealaatuisen silkkitäytteisen peiton ostoa on hyvä ottaa huomioon muutamia hyvin tärkeitä näkökohtia. Tässä viisi sellaista:

3.1. Täyteaine. Silkkipeittojen täytteenä käytettävissä materiaaleissa on suuria eroja.

Yleisimpiä täyteaineita on kaksi: mulperi-silkki (kultivoitu silkki) ja tussah-silkki (villisilkki).

Mulperi-silkkiä (Bombyx mori) saadaan silkkitoukista, jotka käyttävät ravintonaan yksinomaan mulperi-kasvin lehtiä. Näitä silkkitoukkia hoidetaan, ne eivät rasita ympäristöä ja niiden koteloista saatava silkki kerätään sitä varten varustetuissa sisätiloissa.

Yhdestä hyvälaatuisesta mulperi-silkkikotelosta voi saada hämmästyttävät 800-1500 metriä säiettä. Mulperi-silkin säie on pitkä, se on hyvin hienoa ja helmen väristä. Se on laadultaan paljon parempaa kuin tussah-silkin säie, ja tuntuu hienostuneelta ja pehmeältä.

Mulperi-silkkipeitot ovat pehmeitä ja mukautuvia sekä paljon ilmavampia, kevyempiä ja lämpimämpiä kuin tussah-silkkipeitot. Mulperi onkin hienoin materiaali, mistä silkkipeittoja voidaan valmistaa.

Mulperi-silkkikotelot sijoittuvat eri luokkiin. Myös mulperikuidun laatu ja hinta vaihtelee sen mukaan, minkä luokan koteloista silkkiä valmistetaan.

Mulberry Silk

Tussah-silkki tarkoittaa, että silkki saadaan villeistä silkkitoukista, jotka käyttävät ravinnoksi tammen ja terminalian lehtiä sekä useita muita isäntäkasveja. Tussah-säikeen väri on likaisen harmaanvihreää, eikä se ole niin joustavaa ja kestävää kuin mulperisäie. Villistä silkkitoukasta saatavat silkkikuidut ovat mulperisäikeeseen verrattuna karkeita, kovia ja kuivia.

Koska nämä silkkitoukat ovat villejä eivätkä viljeltyjä, niiden korjuu voi rasittaa ympäristöä. Serikulttuuri, siis mulperi-silkkitoukkien viljely, on paljon ystävällisempää ympäristölle.

Tussah Silk

Tussah-silkistä tehdyn peiton tunnistaa helposti koskettamalla: se tuntuu kovalta ja epätasaiselta, ei sileältä ja mukautuvalta kuten mulperi.

Peittojen valmistamisessa tussah-silkistä käytetään menetelmiä, jotka vaativat tavallisesti puhdistamista ja valkaisemista kemikaaleilla, ja peitot tehdään koneilla tehtaissa.

Tussah-silkki on hyvä luonnonmateriaali monille silkkitekstiileille, mutta silkkipeiton valmistamiseen sen arvo on paljon vähäisempää verrattuna siihen, mitä viljellystä mulperi-silkistä saadaan.

Halvat alennusmyyntien silkkipeitot on tehty aina tussah-silkistä, ei mulperista. 

3.2. Täytteenä käytettävän raakamateriaalin ero. Tämä on tärkeä kysymys verrattaessa pitkäkuituista mulperi-silkkisäiettä ja lyhytkuituista silkkisäiettä.

Täytesäikeen pituuden osalta on otettava huomioon seuraavat asiat:

  1. Lyhytkuituiseen täytteeseen käytetään raaka-aineena silkin valmistuksen sivutuotteita (pääasiassa hukkapaloja ja erilaisia jäämiä). Sellaisen säiepituus on alle 25 cm.
  2. Keskipitkän kuidun täytteeseen käytetään raaka-aineena kotelon käsittelyn ja langan kehräämisen sivutuotteita. Raaka-aine saadaan pääasiassa viallisista koteloista ja tussah-koteloista. Sellaisen silkkisäikeen pituus on normaalisti 25 - 50 cm.
  3. Pitkäkuituiseen täytteeseen käytetään raaka-aineena kokonaisia ja korkealaatuisia koteloita. Kuidut voidaan venyttää halutun pituisiksi, tavallisesti yli 50 cm:n pituuteen, eivätkä yli metrin pituiset ole epätavallisia.

Eron voi nähdä tässä kuvassa:

(Pitkäkuituinen silkkisäie > 50 cm. Keskikuituinen silkkisäie > 25 cm. Lyhytkuituinen silkkisäie < 25 cm.)

Kaikkein hienoimmat ja kestävimmät silkkipeitot tehdään pitkäkuituisesta mulperi-silkistä. Valmistuksessa on kolme vaihetta: ensin silkkisäiettä venytetään leveäksi käsin, sitten säikeistä muodostetaan kerroksia, ja viimeiseksi kerroksia ladotaan päällekkäin jopa useita satoja kertoja uskomattoman pehmeän täytteen tekemiseksi.

  • Tämän kaiken tekevät meille silkin ammattilaiset käsityönä.

On myös kiinnostavaa, että silkin huokoisella pinnalla on liimaava ominaisuus. Kaikki kerrokset kiinnittyvät tiukasti ja lujasti toisiinsa ja lopulliseen kerroksia ympäröivään päällysmateriaaliin.

Korkealaatuinen pitkäkuituinen mulperi-silkkipeitto on siis rakenteeltaan täydellinen. Parhaita peittoja ei tikata eikä niitä tarvitse tikata. Jos joku myy tikattuja “pitkäkuituisia peittoja”, niiden täyte ei ole oikeasti pitkäkuituista.

  • Siis: tikattu peite ei ole koskaan valmistettu pitkäsäikeisestä (>50cm) mulperi-silkistä.

Heikkolaatuisista koteloista tai tussah-koteloista kehrättävän silkin kuitu on suhteellisen lyhyttä. Monia mulperisilkkipeittoja tehdään heikosta hukkamateriaalista ja sekasilkkiaineista. Sellainen silkkipeitto vaatii ruututikkauksen estämään täytteen siirtymistä ja kasaantumista.

Lyhyesti: tussah-silkki ei ole koskaan pitkäkuituista, ja monet peitot ovat itse asiassa tikattuja eivätkä siten oikeasti pikäkuituisesta mulperi-silkistä tehtyjä.

Voit helposti tarkistaa, onko silkkipeittosi täyte pitkä- vai lyhytkuituista tai keskikuituista, kun katsot, onko peitto tikattu vai ei. Jos täyte on valmistettu korkealaatuisesta mulperikotelosta, tikkaaminen on tarpeetonta ja vain pilaisi peiton todellisen mukavuuden ja ilmavuuden.

  • SiMei Silkin kaikki silkkipeitot ovat tikkaamattomia ja ne on täytetty 100% korkeimman laatuisella pitkäkuituisella mulperisilkillä.

Koska kaikki peittomme voidaan avata, voit nähdä helposti täytteen laadun ja tuntea sen.

Huom.! Markkinoiden silkkipeitoissa voi myös olla pieni avattava kohta, mutta koska jos peitto on tikattu, siitä voit tarkistaa vain pienen alueen. Koko peittoa ei siis voisi tarkistaa. Haluamme sinun varmistavan pettymyksen välttämiseksi, että koko peitto on täytetty korkeimmanlaatuisella pitkäkuituisella mulperisilkillä.

Tässä lähikuvia SiMei Silkin peitoista:

 SiMei Silkin peitot

Seuraava kohta koskee valmistusmenetelmiä.

3.3. Silkkipeiton valmistusmenetelmien ero: käsityönä vai koneellisesti tehdyt silkkipeitot

Käsin tehdyissä silkkipeitoissa käytetään pitkäkuituista säiettä. Neljä ammattilaista venyttää verkkomaista silkkisäiettä kulmista (ensimmäinen kuva alla). He rakentavat täytettä kerros kerrokselta, kunnes saadaan haluttu paino ja paksuus. Viimeiseksi peitto harsitaan kiinni neljästä kulmasta (toinen kuva) ja keskikohdasta (kolmas kuva).

Vain tämä menetelmä takaa, että silkkipeittosi täyte on täysin sileä ja tasainen.

Tässä kuva tehtaamme ammattilaisista tekemässä silkkipeittoa:

Aidon silkkipeiton valmistaminen vaatii todella taitoa ja kokemusta. Se on perinteisen taiteen ja käsityön muoto.

Koneellisesti tehdyt silkkipeitot tehdään lyhytkuituisesta silkkisäikeestä tai hukkapaloista, jäämistä ja sekalaisista aineista, ja ne valkaistaan kemikaaleilla. Sellaiset peitot vaativat lisätikkauksen. Tikkaus vahingoittaa silkkikuitua ja vähentää peiton ihmeellistä kykyä säädellä lämpöä.

Joskus lyhytkuituiset peitot tehdään käsin eikä koneella, mutta silloin tarvitaan ruututikkausta.

Tavallisia tikkauksessa käytettyjä tyylejä ovat:

a) Ruututikkaus

b) Kuviotikkaus:

Kuviotikkaus

Älä siis erehdy: pitkäkuituisista mulperisilkkisäikeistä tehdyissä silkkipeitoissa ei käytetä tikkausta. Kun täyte muodostuu vähäarvoisesta tai lyhytkuituisesta silkistä, tikkaus on aina paikallaan.

3.4. Peiton päällystäminen: silkkipäällys vai puuvillapäällys

Peiton päällystämiseen on pääasiassa kaksi tapaa: joko puuvillan tai silkin käyttäminen.

Puuvillapäällys on silkkipeitoissa tavallisin. Puuvillapäällyksiä, kuten puuvillaa yleensä, on tarjolla laadultaan ja punostiheydeltään vaihtelevasti. Päällyksen laatu on verrattavissa suoraan sen kestävyyteen ja ekologisiin seikkoihin.

Karstattu puuvilla on puuvillan pehmytversio, joka tehdään käsittelemällä puuvillakuituja ennen niiden kehräämistä langaksi. Karstattu puuvilla on hieman tavallista kalliimpaa. Pehmeä mutta kuitenkin vahva materiaali on ihanteellista sänkyliinoille ja ihoa koskettaville pukineille.

Karstattu puuvilla on parempaa sen pehmeyden ja joustovoiman takia. Jos puuvillaa ei ole karstattu, se on karkeampaa ja kuluu, hankautuu ja repeytyy helpommin. Karstattu puuvillakin kuluu tietysti joskus loppuun kuten tavallinen. Se on erinomainen valinta vauvoille ja ikääntyville tarkoitettuihin vaatteisiin, koska se on hellä ihoa vasten.

On puhuttu paljon tekstiilien ja erityisesti puuvillan punostiheydestä. Tutkimus osoittaa kuitenkin, että punostiheydellä ei ole merkitystä (Consumer Reports): “Lakanatesteissämme todettiin, ettei punostiheys takaa parempia lakanoita. … Rahan käyttäminen lakanoihin, joissa punostiheys on yli 400, ei ole tarpeellista. Sen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota kankaaseen, mistä lakanat tehdään. Karstattu puuvilla, Egyptin puuvilla tai Pima-puuvilla ovat parhaita valintoja."

Meidän puuvillapäällysteiset silkkipeittomme ovat kaikki karstattua puuvillaa. Niissä on myös kaunis kuviointi. Tässä lähikuva siitä, miltä ne näyttävät:

Silkkipäällys. Kaikkein arvokkaimmissa silkkipeitoissa käytetään silkkipäällystä. Ne maksavat huomattavasti enemmän kuin puuvillapäällysteiset silkkipeitot. Mutta silkkipäällys tuntuu kaikkein ylellisimmältä, ja se tarjoaa täysin kaikki edut mitä silkkipeitolla suinkin voi olla.

Jos harkitset silkkipäällysteisen silkkipeiton ostoa, tarkista päällystämisessä käytetyn silkin paino ja laatu. Kuten silkkituotteissa yleensä, momme-luku on ehdottomasti tarkistettava. Jos se on alle 16mm, kysymys on melko ohuesta silkistä, joka ei ehkä kestä säännöllistä ja jatkuvaa käyttöä niin kuin yli 16mm:n silkki.

Erityistarkoituksiin, kuten matkoille ja väliaikaiseen käyttöön, hieman ohuempi ja siten myös kevyempi silkki voi olla toimiva valinta.

Arvokkaimmassa mahdollisessa peitossa tulee välttämättä olla päällys mulperi-silkistä, joka tunnetaan nimellä Charmeuse – todella tekstiilien kaikkein hienointa lajia.

Tässä joitakin kuvia silkkipäällysteisistä peitoistamme:

simei silk peitto silkkin päällys

simei silk silkkipeitto

Nämä ovat SiMei Silkin Charmeuse-silkkipäällysteitä, ja ne on tehty hienoimmasta saatavilla olevasta mulperi-silkistä. Voit valita, otatko päällysteen valkoraidallisena (oikealla) vai puhtaan valkoisena (vasemmalla). 

3.5. Lopuksi: kiinnitä huomiota myös tuotteen turvallisuustodistuksiin.

Tekstiilien turvatodistuksen antaa OEKO-TEX Standard 100, globaalisti yhtenäinen tekstiilien raaka-aineiden, valmistuksen ja lopputuotteiden kaikkia vaiheita koskeva testaus- ja takuujärjestelmä. Tekstiilituotteen todistaminen merkitsee, että materiaaleissa ei ole haitallisia kemikaaleja eikä keinovärejä.

Osta ainoastaan silkkituotteita (kuten muitakin tekstiilejä), joilla on tämä turvallisuustodistus.

Confidence in Textiles

(Luottamus tekstiileihin. Testattu haitallisten aineiden osalta Oeko-Tex 100 standardin mukaisesti.)

Annamme täyden takuun, että kaikki SiMei Silk-peittomallimme ovat korkeimman laatuista pitkäkuituista mulperi-silkkiä. Takaamme myös, että ne tarjoavat parhaan mukavuuden tunteen mitä markkinoilta voit löytää.

Tämä on ostotakuumme – tai rahat takaisin.

(Teksti ja kuvat suojattu tekijänoikeuksin vuodesta 2010 alkaen. Lainaaminen ilman lupaa ja asianmukaista lähdettä ehdottomasti kielletty.)

© 2010 - 2022 SiMei Silk - Luxury Bedding & Accessories. All Rights Reserved.