Miksi mulperisilkki? Tietoa pähkinänkuoressa

Onnittelumme tutustumisesta silkkituotteisiin! Mulperisilkkiset vuodevaatteet ja silkkipeitot ovat silkkilajeista hienoimpia. Mulperisilkki on terveyttä edistävä ja ekologisesti kestävästi viljelty luonnonkuituinen silkkilaji. Oikein hoidettuna silkkilakanat ja silkkipeitot säilyvät puhtaana ja kestävänä puuvillaa tai untuvaa moninkertaisesti pidempään – tekokuiduista puhumattakaan.

Onko silkki oikeasti miellyttävämpi ja terveellisempi kuin tavaratalon puuvillainen tai untuvainen vuodevaate? Kokeile! Et halua vaihtaa silkkimateriaalia enää mihinkään muuhun. Niin pehmeää ja täyteläistä lepoa se tarjoaa.

Silkki saadaan silkkitoukkien kutomista proteiinisäikeistä. Silkkitoukkien kasvattaminen on hidas ja vaativa prosessi. Yhteen kiloon silkkiä käytetään jopa 6.000:n silkkitoukan säikeet. Esimerkiksi yhteen mulperisilkkipeittoon tarvitaan noin 10.000 toukkaa. On selvää, että mulperisilkki ei voi olla ihan halpaa.

Varhaisimmat merkit silkin käytöstä periytyvät Yangze-joen rannoille jopa 6.000 vuoden päähän. Silkin viljely tunnettiin Kiinassa jo 4.500 vuotta sitten. Viljely oli pitkään keisarillisen Kiinan tarkimmin varjeltuja salaisuuksia. Keskiajalla silkkitoukkia salakuljetettiin Eurooppaan. Laadukkain silkki tulee Kiinasta perinteisiltä silkinviljelyalueilta.

Silkki jakaantuu viljeltyyn silkkiin ja villisilkkiin. Viljelty silkki on villiä hienompaa, pehmeämpää ja pyöreämpää, laadullisesti tasaisempaa ja pitkäsäikeistä. Viljelty silkki on mulperisilkkiä. Nimitys tulee silkkitoukkien ravinnokseen käyttämästä mulperipuun lehdistä. Lanka punotaan yhtäjaksoisista, jopa kilometrin pituisista silkkikotelokopan, kokongin silkkisäikeistä. Vuodevaatteissa mulperisilkki todella on kestävin, kaunein ja terveellisin materiaali.

Villisilkki on tyypillisesti tussah-silkkiä, joka on epätasaista ja tekstuuriltaan mulperisilkkiä karkeampaa. Monet silkkipeitot on täytetty ns. tussah- eli jätesilkillä. Mulperisilkistä poiketen sitä ei ole punottu yhtäjaksoisista säikeistä, eikä se ole yhtä kestävä eikä tarjoa samoja terveys- ja mukavuusominaisuuksia.

Mitä etua silkkisistä vuodevaatteista on?

Mulperisilkkiset lakanat ja peitot sopivat hienosti ympärivuotiseen käyttöön. Kesällä ne poistavat kehon kosteutta ja vähentävät hikoilua. Talvella peitto laskeutuu ihoa vasten, muodostaen luonnollisia ilmataskuja ja pitäen ruumiinlämmön tasaisen miellyttävänä.

Mulperisilkin aminohapot ravitsevat ihoa ja hidastavat ryppyyntymistä. Silkkityyny ja silkkiset tyynynpäälliset hoitavat kasvojen ihoa ja hiuksia. Silkissä nukkuminen rauhoittaa. Kiireisessä elämässä on hyvä, että yöstäkin saa kaiken irti.

Mikä silkkiä ostettaessa on tärkeää?

Kun harkitset silkin ostoa, kiinnitä huomio silkin ns. momme-painoon. Momme-luku (lyh. mm) kertoo silkin painon. Alhainen momme-luku tarkoittaa ohutta ja heikkoa silkkikangasta. Momme-paino 19mm on korkea – ideaalipaino silkkilakanoille. 22mm on todella korkea ja vuodevaatteisiin jo melko vaikea löytää. Alle 16mm tarkoittaa jatkuvan käytön lakanamateriaaliksi varsin ohutta kangasta. Useimmissa kangaskaupoissa ja tavarataloissa myytävissä silkkikankaissa momme-paino on jopa alle 8mm. Jos myyjäsi ei osaa kertoa silkin momme-painoa, ei tuotteeseen kannata investoida.

Mulperisilkkiä tulee verrata kultaan ja jalokiviin. Sitä ei yleensä olekaan alennusmyynnissä. Pelkkä  silkin merkintä tai esim. ”100% Pure Silk” ei vielä kerro laadusta mitään: lain mukaan tekstiiliin saa painon lisäämiseksi sekoittaa 15% vierasta metalliainesta.

Verkkokauppiaiden kanssa kannattaa olla varuillaan, jos esim. momme-painoa, tuotteen alkuperää tai silkin tarkkaa laatua ei ole selvästi ilmoitettu. Kangas pitää nähdä ja tuntea. Värisävyt näyttävät luonnossa ja auringonvalossa toisenlaisilta kuin valokuvissa. Halpa silkki ulkomaanmatkalta ei kestä käytössä.

Mulperisilkistä saa lujan kankaan joka ei rypisty eikä kahise. Joskus kauppiaalta voi saada alennusta ostaessa koko silkkilakanasarjat ja -peitot samalla kertaa. Myös silkkityynyliina on hyvä tutustumisen aloitus.

Lisäksi on hyvä tarkistaa, onko silkkilakana valmistettu tikkaamalla useita kankaita yhteen vai onko lakana valmistettu yhdestä kappaleesta. Monet parisängyn lakanat saattavatkin olla ommeltu useammasta kappaleesta, jolloin niihin muodostuu epämiellyttävä sauma. SiMei Silk alus- ja pussilakanat parisänkyyn ovat täysin saumattomia.

Silkkipeitto ja sen edut

SiMei Silk -silkkipeitto valmistetaan yli sadasta päällekkäin ladotusta ohuesta silkkiharsosta tehden siitä todella kevyen, miellyttävän ja hengittävän. Silkkipäällys poistaa kosteutta ja rauhoittaa unta. Eräs uskomaton silkkipeiton ominaisuus on, että sama peitto lämmittää talvisin ja viilentää kesäisin.

Ylellisin silkkipeitto on paitsi täytteeltään 100% mulperisilkkiä myös päällykseltään luonnonsilkkiä. Useimmat myynnissä olevat silkkipeitot ovat puuvillapäällysteisiä. Kokosilkkinen peitto on hienointa mitä peitoksi voi saada. Parhaiden kokosilkkisten peittojen päällys on Charmeuse-silkkiä. Se on silkkikudoksen tyyppi jolla saadaan aikaan loisteliaan ylellinen pinta.

Silkkipeittojen täytemateriaalin paksuus vaihtelee ja se onkin toinen tärkeä tekijä peitoissa. Jotkut hankkivat ohuemman kesäksi ja paksumman talveksi. Suomen oloissa yhdelläkin paksuudella pärjää mainiosti.

Pitkäsäikeisiä mulperisilkkipeittoja ei ole lainkaan tikattu, vaan koko peiton kokoiset silkkiharsokerrokset pitävät täytteen lujasti paikallaan ja tasaisena vuodesta toiseen. Oikein hoidettuna tällainen silkkipeitto on käyttökelpoinen ja puhdas vielä 10-15 vuoden jälkeen. Mikään muu peittomateriaali ei pysty samaan.

Mulperisilkki hylkii bakteereja, pölypunkkeja, sieniä ja hometta. Silkkisäiettä valmistettaessa on säilytetty silkin oma luonnollinen proteiini, serisiini, joka on silkkilankoja sitova toukan erittämä liimaproteiini. Tavallisessa peitossa voi pesiä jopa 20.000 punkkia ja ötökkää. Silkkipeittoon ne eivät tule silkin oman, aminohappojen ja serisiinin muodostaman puolustusmekanismin ansiosta.

HOITO: Silkkipeitto ja silkkityynyt eivät kerää likaa. Ne puhdistuvat itsestään reagoidessaan hapen kanssa: kunnollinen tuuletus ulkoilmassa pari kertaa vuodessa riittää hoidoksi. Paikalliset tahrat voi pestä sappisaippualla pois. Silkkipeittoa ei pestä koneessa tai vedessä. Peiton kanssa kannattaa käyttää silkkistä pussilakanaa, jolloin peiton edut tulevat parhaiten esille.

Koska silkki ei kerää likaa eikä punkkeja, sopivat mulperisilkkiset peitot ja silkkilakanat hyvin allergikoille, astmaatikoille, atoopikoille sekä pölypunkeille yliherkistyneille. Rauhoittavana materiaalina silkkiä suositellaan myös nivel- ja selkävaivoista kärsiville ja reumaatikoille. Silkkilakanan sileyden ansiosta sängyssä on helppo vaihtaa asentoa.

Silkkipeiton serisiini hoitaa ärtynyttä ihoa niin vauvoilla kuin aikuisilla. Tutkimuksen mukaan (British Journal of Dermatology 2004) silkki oli ainoa materiaali, joka pienensi ihottumien vaikeusastetta erittäin merkitsevästi. Mikään muu tekstiilimateriaali tai kosteusvoide ei yltänyt samaan. Hengittävänä ja fibroiinia (ns. kuituproteiinia) sisältävänä mulperisilkki on erittäin suositeltava materiaali vauvojen peitoiksi, tyynyiksi ja makuupusseiksi.

Toisin kuin useimmat muut tekstiilimateriaalit silkki ei ole palonarkaa ja on siis turvallinen omistaa ja käyttää. Silkin aitoutta voi testata yrittämällä polttaa siitä langanpätkä: silkkilanka mustuu, murenee ja sammuu itsestään. Tekosilkki palaa nopeasti kasaan ja käryää.

Silkki on helppohoitoinen, kun pitää mielessä seuraavat asiat. Konepestävät silkkilakanat pestään hienopesuohjelmalla 30°:ssa käyttäen mietoa silkinpesuainetta (esim. Sonett). Silkkiä ei kuivata koneellisesti kuivaksi eikä kankaita jätetä auringonvaloon. Kangas puristellaan kevyesti kuivaksi muttei väännetä. Silittäminen ei yleensä ole tarpeellista, mutta silkkilakanoita voi silittää miedolla lämmöllä tai höyryttimellä.

Kerromme mielellämme lisää. Tervetuloa mulperisilkin ihmeelliseen maailmaan!

(Teksti ja kuvat suojattu tekijänoikeuksin vuodesta 2010 alkaen. Lainaaminen ilman lupaa ja asianmukaista lähdettä ehdottomasti kielletty.)

© 2010 - 2023 SiMei Silk - Luxury Bedding & Accessories. All Rights Reserved.